Ikäihmisille hyvä elämä

28.9.2012

Ikäihmisille hyvä elämä

Tänä päivänä ikäihmiset voivat entistä paremmin ja elävät entistä pitempään. Ikääntyvät ovat aktiivisia ja toimintakykyisiä kansalaisia, jotka haluavat myös vaikuttaa omiin sekä yhteiskunnan asioihin.

Yli 65 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttia. Tämä tarkoittaa myös sitä, että palveluita tarvitaan yhä enemmän. Siksi tarvitsemme entistä monipuolisempaa, pitkäjänteisempää ja vaikuttavampaa ikäpolitiikkaa, uutta laaja-alaista ajattelua yhteiskuntasuunnitteluun ja päätöksentekoon.

Eliniän pitenemisellä on merkittävä vaikutus moniin eri toimintoihin. Kyse ei ole vain sosiaali- ja terveydenhuollosta, vaan yhteiskunnan on kehitettävä toimiaan vastaamaan ikääntymisen haasteisiin kaikilla sektoreilla, niin yhdyskuntasuunnittelussa, kaavoituksessa, rakentamisessa kuin palveluissakin. Ikääntyvällä on oltava oikeus monipuoliseen arkiseen elämään ja turvalliseen vanhuuteen.

Palveluiden tavoitteena on parantaa ja ylläpitää ikääntyneiden toimintakykyä ja hyvinvointia. Palveluiden nykyisiin rakenteisiin ja sisältöihin tarvitaan muutoksia. Kuntien kannattaa satsata ennaltaehkäiseviin ja kuntouttaviin toimintamuotoihin, sillä ne parantavat ihmisten elämän laatua ja vähentävät raskaan hoidon tarvetta. Ennaltaehkäisy, toimintakyvyn edistäminen ja kotona elämisen tukeminen tuo kunnalle aina merkittävää kustannussäästöä.

Vanhuspolitiikkamme perustana ovat ikääntyvien yksilölliset tarpeet, joihin vastataan ensisijaisesti julkisesti rahoitetuilla, järjestetyillä ja tuotetuilla vanhuspalveluilla. Palveluiden laadun ja vaikuttavuuden turvaamiseksi tarvitsemme riittävästi ammattitaitoista henkilöstöä ja monipuolista osaamista geriatriasta, lääkehoidosta, monialaisesta kuntoutuksesta sekä ravitsemuksesta.

Tavoitteenamme on, että vanhuspalvelulailla taataan ihmisten oikeudet hänen tarvitsemiin palveluihin. Lähtökohtana vanhuspalvelulaissa on turvata asiakkaan palvelutarpeesta syntyvät palvelut asumismuodosta riippumatta. Palvelusuunnitelman oikeudellista asemaa vahvistetaan ja ikääntyneen oma tahto ja näkemys huomioidaan palveluita määriteltäessä. Hoidon laadusta saatava palaute kerätään säännöllisesti ja se ohjaa päätöksentekoa. Vanhusneuvostot perustetaan joka kuntaan ja niiden roolia vahvistetaan. Myös iäkkäiden pariskuntien oikeus asua yhdessä turvataan. Lain myötä parannetaan omaishoitajien tukipalveluita, valmistellaan kotihoidon laatusuositukset, kehitetään mittareita hoidon laadun takaamiseksi sekä varmistetaan laatusuositusten toteutuminen ympärivuorokautisessa hoidossa ja säädetään tarvittaessa hoitajamitoituksesta asetuksella. Kuntien tehtävänä on panna täytäntöön laki siten, että ikääntyvän ihmisen oikeudet toteutuvat sen määrittämällä tavalla.

Monipuoliseen arkeen kuuluvat myös kulttuuri- ja liikuntapalvelut. Niitä pitää järjestelmällisesti lisätä ikäihmisten elämään ja eri hoitoyksiköihin. Kunnan eri sektoreiden pitää toimia yhdessä ja ottaa kumppaneiksi myös järjestöt ja vapaaehtoistyöntekijät. Kunnissa kannattaa myös koota palveluita yhteen neuvontaa ja ohjausta antaviksi resurssikeskuksiksi.

Ihmisarvoa kunnioittavan saattohoidon tulee olla jokaisen ihmisen oikeus. Saattohoitoon liittyvää osaamista ja ammatillisuutta on vahvistettava ja lisättävä. Saattohoitoon on varattava omat tilat, jotta omaiset ja läheiset voivat rauhassa olla potilaan luona hänen sitä halutessa.

SDP haluaa:

  • tukea ja kannustaa ikääntyvien aktiivisuutta ja osallistumista yhteiskuntaan ja harrastuksiin
  • turvata laadukkaan ja ihmisarvoisen elämän vanhuksille
  • saattaa voimaan laadukkaan vanhuslain joka takaa turvallisen ja hyvän vanhuuden yhdenvertaisesti
  • edistää vanhuutta arvostavan ja huomioivan ajattelutavan lisääntymistä yhteiskunnassa ja palveluissa

 

Liitteet